מאגר מידע
 
עזרה לעמוד הבית מאגר עזרה לעמוד הבית מאגר
עמוד הבית > ישראל (חדש) > היסטוריה > היסטוריה של מדינת ישראל > ביטחון מלחמות ושלום


תקציר:
 מבצע צבאי שנערך בגבול ישראל-לבנון באפריל 1996. הסיבות, המטרות, מהלך המבצע וסיומו בהפסקת אש.


מבצע ענבי זעם | מחברת: יעל פרייס-שמשי

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית

מבצע צבאי שנערך בגבול ישראל-לבנון ב- 27-11 באפריל 1996, שלוש שנים לאחר מבצע "דין וחשבון", בעקבות מטחי קטיושות שנורו על הגליל.

מטרת המבצע הייתה להפסיק את הירי על ישראל ולהחזיר את הביטחון לצפון ישראל, במישרין על-ידי תקיפת המחבלים ומוצביהם, ובעקיפין על-ידי הפעלת לחץ על ממשלת לבנון באמצעות לחץ על האוכלוסייה האזרחית שלה. חלק מתושבי דרום לבנון הניחו כי ישראל תגיב על ירי הקטיושות, ולכן ברחו צפונה עוד לפני המבצע. בדומה למבצע "דין וחשבון", צה"ל תקף בעיקר באמצעות חיל-האוויר וחיל התותחנים.

בתחילת המבצע פעולת ישראל התקבלה בהבנה בקרב מדינות המערב, אבל בעקבות פגיעה של ישראל בתושבים רבים בכפר קנא שבדרום לבנון, השתנה היחס, ובסופו של דבר החליטה מועצת הביטחון של האו"ם לגנות את ישראל על המתקפה במסגרת החלטה שהתקבלה ב-23 באפריל 1996, ותבעה מישראל להפסיק את המתקפה. המבצע הסתיים ב-31 ביולי 1996, לאחר שהצדדים הסכימו על הפסקת אש.

הסכם הפסקת האש נחתם בין ישראל, לבנון וסוריה בתיווכו של מזכיר המדינה האמריקני דאז, וורן כריסטופר. ההסכם כלל איסור מוחלט של ירי משטחי לבנון לתחומי מדינת ישראל ואיסור על צה"ל ועל צד"ל לפגוע באזרחים, באזורים מאוכלסים ובתשתיות בלבנון. כמו כן קבע ההסכם כי תוקם ועדת מעקב מעורבת, שתפקח על ביצועו, המורכבת מנציגי ישראל, סוריה ולבנון וכן נציגים מארצות הברית ומצרפת.


ביבליוגרפיה:
כותר: מבצע ענבי זעם
מחברת: פרייס-שמשי, יעל
שם פרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: ד"ר ראובן אהרוני.

מאגר המידע בגיאוגרפיה של מטח מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית